Mézbor

A mézbor nem azonos a mézes borral, amelynél - a karácsonyi mézes pálinkához hasonlóan - a méz csupán édesítő- adalék. A mézbor a méz erjesztésével készül. Értem én, hogy minden, ami kellő mennyiségű cukrot tartalmaz, az erjeszthető és így alkoholos ital nyerhető belőle, de vajon nevezhető-e egy ital bornak azért, mert hasonló eljárással készül és hasonló állaga, íze, alkoholtartalma van, mint a szőlőből készült nedűnek?
A mézbor készítéséhez nincs másra szükségünk, mint mézre, vízre (forrásvíz vagy lágyított víz ajánlott) egy kis borkőre és citromsavra, valamint egy-két csomag fehérbornak való fajélesztőre. Az oldatot először felforraljuk és a habosodást eltávolítjuk, megakadályozva ezzel a vad élesztőgombák elszaporodását. Majd ügyelve a higiéniára fajélesztő felhasználásával 20-22 fokos hőmérsékleten hagyjuk erjedni az itókát. Az alapanyagok mellett tetszés szerint fűszerezhetjük borunkat fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, szegfűszeggel és ízlés szerint egyéb gyógynövényekkel. Először 2 hónap után fejthető le a bor és kb. 6 hónap után kerülhet palackba. Nagyvonalakban ennyiből áll a mézborkészítés boszorkánykonyhája.
Az így elkészített itóka a kései borok kellemesen édes ízvilágát varázsolja poharunkba. Savtartalomról, ízvilágról nehéz beszélni, hisz azt jó alkimista módjára mi állítjuk be citromsavval, fűszerekkel. Ha valaki unja már a Tokaji aszut, de édes borra vágyik, kóstoljon meg egy ilyen mézbort. Magas energiatartalmának köszönve afrodíziákumként is beválhat.

Forrás: borissza.eu